ÖĞRETMEN ADAYLARININ YÜKSEKÖĞRETİME DAİRMEMNUNİYET DURUMLARI İLE ÖZNEL İYİ OLUŞDURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: KAFKASÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ
Doç. Dr. Devrim ERGİNSOY OSMANOĞLU
Prof. Dr. Halil İbrahim KAYA
Belirli yeteneklere sahip nitelikli iş gücü yetiştirme kaygısında olan üniversiteler, toplumların sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel ve teknolojik yönden kalkınmasına önemli destek veren kurumlardan biridir. Çalışmalar öğrencilerin okuldaki akademik başarılarına etki eden çeşitli boyutların olduğunu ortaya koymaktadır. Bunların başında zeka, öğrencinin bilişsel ve öğrenme stilleri, örgütsel ve çevresel faktörler, öğretmen niteliği, öğrencilerin motivasyonu, öğretmenlerin öz yeterlik algısı ve öğrencilerin öğrenmeye karşı tutumları sayılabilir. Memnuniyet duygusunun oluşumunda sadece dış faktörler değil, bireyin öznel iyi oluş düzeyi gibi iç dinamiklerin de önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Bu noktadan hareketle araştırmada, öğretmen adaylarının yükseköğretime dair memnuniyet durumları ile öznel iyi oluş durumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının yükseköğretime dair memnuniyet durumları ile öznel iyi oluş durumlarını çeşitli değişkenler açısından tespitini yaparak değerlendirmek. Bu araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Tarama yöntemi; olayların, objelerin, varlıkların, kurumların, grupların ve çeşitli alanların ne olduğunu betimlemeye ve açıklamaya çalışan, incelemelerdir. Araştırmanın çalışma grubunu Çalışma grubunu Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 2012-2013 öğretim yılında eğitim alan 84 bayan, 93 erkek olmak üzere toplam 177 sınıf öğretmenliği öğrencilerinden oluşmaktadır. Veri toplama araçları araştırmacı ve ölçek uygulama konusunda yetkin kişiler tarafından belirlenen örneklem grubuna Öznel iyi oluş Ölçeği ve Memnuniyet Anketi uygulanmıştır. Ölçme aracından elde edilen verilerin analizinde istatistik analiz programında veri girişi yapılarak araştırma problem tespiti için değişkenlerin özelliklerine göre analizler yapılmıştır.
Dergi Adı Kafkas üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü dergisi
Basım Tarihi 09-2014
Makale Linki https://www.kafkas.edu.tr/dosyalar/sobedergi/file/Dergi20HakkC4B1nda20Yeni.pdf