Rus Jeopolitiğinde Deniz Gücünün Önemi ve Rusya Federasyonu'nun Güncel Akdeniz Stratejisi
Doç. Dr. Halit HAMZAOĞLU
Rusya tarihsel olarak deniz gücünü ve unsurlarını,stratejik sürekliliğin getirdiği kazanımlar aracılığıylayaygın bir dış politika aracına dönüştürmüştür. Stratejiksüreklilik Rus jeopolitik hafızasının gelişimine vegüncelliğini korumasına zemin hazırlamıştır. Çar I.Petro’dan itibaren düzenli bir donanma inşa eden Rusya,stratejik ve jeopolitik genişlemesini deniz gücüunsurlarıyla desteklemiştir. Çariçe II. Katerina’nınöncüllüğünde ise Baltıklar, Karadeniz ve Akdenizhavzalarındaki hâkimiyetini güçlendirmiştir. Rusİmparatorluğu, SSCB ve RF’nun deniz stratejilerindekisüreklilik, benzerlik ve tamamlayıcılık oldukça dikkatçekmektedir. Makalede söz konusu stratejik sürekliliğiniçeriği, Rus deniz gücünün tarihsel tekâmülü ve Akdeniz’eyönelik politikalar çerçevesinde ayrıntılı bir şekildeincelenmektedir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi