The role of the Cellular Antioxidant Defense System on Oxidative Stress in Acute Appendicitis
Ayetullah Temiz
Mesut Işık
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Türkiye
Yavuz Albayrak
Doç. Dr. Hatice Esra DURAN
Adem Aslan
Yeliz Demir
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Ayşe Albayrak
Yılmaz Özdemir
Şükrü Beydemir
Anadolu Üniversitesi, Türkiye
Serbest radikallerin, ürünlerinin ve reaktif oksijen türlerinin (ROS) birçok hastalıkla ilişkili olduğu bilinmektedir. Çalışmahem akut apandisitli (AA) hastalarda oksidatif stres faktörlerindeki hem de metabolizmada GST ve PON1 enzimaktivitelerindeki değişikliklere odaklanmaktadır. Bu çalışmaya kontrol grubu (n = 31) ve çalışma grubu (n = 52) dahil edildi.Gruplarda, metabolizmada önemli rol oynayan oksidatif stres faktörleri ve Glutatyon S-transferaz (GST) and paraoksanaz-I(PON1) enzim aktivitelerinde bazı değişiklikler belirlendi. Çalışma ve kontrol grupları arasında GST aktivitesinde önemlideğişiklikler belirlenmiştir. Bu enzim aktivitesi AA gruplarında (p <0.01) kontrolden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur.Akut perfore apandisit (PeA) gruplarındaki malondialdehit (MDA) düzeyleri kontrolden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur(p <0.01). AA hastalarında ortalama trombosit hacmi (MPV) ile lipit peroksidasyonu arasında negatif bir korelasyon vardır (r= -0.654, p <0.01). GSH üretimi ve GST aktivitesindeki artış, bazı makromoleküllerin oksidasyonuna karşı önemli bir savunmamekanizması sağlar ve apandisitli hastalarda bir dereceye kadar oksidatif stresi önleyebilir.
Dergi Adı Hacettepe Journal of Biology and Chemistry
Makale Dili İngilizce