Investigations of Structural Properties, Spectroscopic Aspects, Electronic and Thermodynamic Properties of 3-Benzyl-4-[3-(3-methoxybenzoxy)-benzylidenamino]-4,5-Dihydro-1H-1,2,4-Triazol-5-one with DFT/HF Basis Sets
Doç. Dr. Hilal MEDETALİBEYOĞLU
Prof. Dr. Haydar YÜKSEK
Bu makalede, öncelikle 3-benzil-4-[3-(3-metoksibenzoksi)-benzilidenamino]-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5- on(1)'un sentezi, FT-IR, NMR kimyasal kaymaları, UV-Vis spektral değerleri incelenmiştir. Daha sonra, molekül 6-311G(d)/3-21G temel setleriyle B3LYP ve HF yöntemleri kullanılarak optimize edilmiştir. Molekülün, elektronik ve termodinamik parametreleri, geometrik ve yapısal özellikleri, HOMO-LUMO enerji değerleri, moleküler elektrostatik potansiyeli (MEP) ve Mulliken atomik yükleri oluşturulmuştur. Bu molekülün 1HNMR ve 13C-NMR kimyasal kayma değerleri (DMSO çözücüsünde ve temel durumda) GIAO yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Molekülün, geometrik ve spektroskopik parametreleri, 6-311G(d) ve 3-21G temel setleriyle yoğunluk fonksiyoneli (DFT/B3LYP) ve Hartree-Fock (HF) yöntemleri kullanılarak oluşturulmuştur. Ayrıca, FT-IR değerlerinin tayin edilmesinde veda4f yazılım programı kullanılmıştır. UV-vis verileri (etanol ortamında) hesaplanmış ve tüm spektral parametreler deneysel verilerle karşılaştırılmıştır.
Dergi Adı BSEU Journal of Science (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi)
Basım Tarihi 07-2019
Doi Numarası 10.35193/bseufbd.567808