Hyoscyamus reticulatus L. Tohum Ekstraktının Antimikrobiyal ve Apoptotik Etkinliğinin Araştırılması
Perihan Akbaş
Hamit Uslu
Gözde Atila Uslu
Dr. Öğr. Üyesi Hicran ALKAN
Hyoscyamus reticulatus Solanacea ailesindendir ve ülkemizde altı türü bulunmaktadır. Hyoscyamus türleri özellikle halk arasında yaygın olarak kullanılan skopolamin ve hiyosiyamin gibi tropan alkaloitleri kaynağıdır. H. reticulatus tohumundan soxhlet yöntemi ile elde edilen etil alkol ekstresinin bazı Gram (-) ve Gram (+) bakteri ve mayalara karşı antimikrobiyal aktivitesinin tespit edilmesi ve H. reticulatus tohumunun plazma ve beyin numunelerinde TP53 ve Bcl-2 seviyeleri ölçülerek apoptotik etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 40 adet Wistar albino cinsi dişi sıçan her grupta 10 adet olacak şekilde 4 gruba ayrıldı; Kontrol (K), 125, 250, 500 mg/kg H. reticulatus ekstrakt grupları. H. reticulatus tohumu ekstraktının Bacillus subtilis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pasteurella multicoda, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteridis, Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica bakterileri ve Candida albicans mayasına karşı antimikrobiyal etkinliğinin bulunmadığı tespit edilmiştir. HR250 ve HR500 gruplarının plazma örneklerinde TP53 seviyelerinin K grubuna göre önemli düzeyde arttığı tespit edildi (sırasıyla p<0,01, p<0,001). Ekstrakt uygulanan tüm gruplarla K grubu karşılaştırıldığında; ekstrakt uygulanan gruplarda plazma Bcl-2 seviyelerinin önemli düzeyde azaldığı belirlendi (p<0,001). Sonuç olarak; H. reticulatus tohum ektraktının antimikrobiyal etkisi olmadığı ve in vivo olarak farklı dozlarda uygulanan ekstraktın beyin dokusunda olmasa da diğer organ ve/veya organlarda apoptozisi uyarabileceğini düşünmekteyiz.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO, DOAJ, INDEX COPERNICUS, INFOBASE INDEX, NKI SCHOLAR
Makale Dili İngilizce