Yazarlar |
Dr. Öğr. Üyesi Dinçer ERDAĞ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Abdullah DOĞAN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Amaç: Allium czelghauricum, Lathyrus karsianus ve Onosma nigricaule türlerinden elde edilen ekstraktların antioksidan özellikleri ile farelerde malatiyon kaynaklı oksidan parametreler üzerine bitki ekstraktlarının antioksidan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Deney hayvanları her grupta 10 adet fare olmak üzere toplam 10 gruba ayrıldı. Birinci grup kontrol grubu olarak tasarlandı. İkinci gruba 0,2 mL/kg dozda serum fizyolojik, üçüncü gruba ise yine aynı dozda mısır yağı verildi. Dördüncü (100 mg/kg malatiyon), beşinci (100 mg/kg Allium czelghauricum), altıncı (100 mg/kg Lathyrus karsianus), yedinci (100 mg/kg Onosma nigricaule), sekizinci (100 mg/kg malatiyon+100 mg/kg Allium czelghauricum), dokuzuncu (100 mg/kg malatiyon+100 mg/kg Lathyrus karsianus) ve onuncu gruptakilere (100 mg/kg malatiyon+100 mg/kg Onosma nigricaule) belirlenen miktarlardaki maddeler günlük olarak intraperitonal yolla verildi. Uygulamalar 21 gün süreyle yapıldı. Uygulamadan sonra farelerin serum ve karaciğerinde total oksidan (TOK) ve total antioksidan kapasite (TAK)’leri, vücut ve karaciğer ağırlıkları ile karaciğerde histopatolojik değişiklikler araştırıldı. Bulgular: Bitki ekstraktlarının nitrik oksit radikalini doza bağlı olarak çalışılan konsantrasyonlarda istatistiksel yönden anlamlı şekilde inhibe ettiği görüldü. Bitki ekstraktlarının önemli miktarda polifenolik bileşikleri içerdiği tespit edildi. Malatiyon verilen farelerin vücut ağırlıklarında azalma meydana gelirken, karaciğer ağırlıklarında artış gözlendi. Histopalojik incelemelerde malatiyon verilen farelerin karaciğerinde patolojik değişimlere rastlandı. Malatiyon uygulanan farelerin serum ve karaciğerinde TOK düzeyi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli ölçüde artış gösterirken, TAK düzeyinde ise düşüş gözlenmiştir. Malatiyon ile birlikte bitki ekstraktı verilen farelerin serum ve karaciğerinde TOK düzeyi malatiyon grubuna göre düşüş gösterirken, TAK düzeyinin ise arttığı tespit edilmiştir. Sonuç: İn vitro çalışmada bitkilerin metanol ekstraktlarının antioksidan özelliklerinin olduğu ortaya kondu. Ayrıca, malatiyonun neden olduğu oksidan etkiye karşı bitki ekstraktlarının antioksidan etki gösterdiği belirlendi. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas J Med Sci |
Dergi ISSN | 1307-4504 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2022 |
Cilt No | 12 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 6 / 16 |
Doi Numarası | 10.5505/kjms.2022.40222 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.5505/kjms.2022.40222 |