3-Metil-4-[4-(dimetilamino)-benzilidenamino]-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on’un Bazı Deneysel Ölçümleri ve Teorik Çalışmaları
Doç. Dr. Hilal MEDETALİBEYOĞLU
Prof. Dr. Haydar YÜKSEK
Bu metot çalışmasında, öncelikle 3-metil-4-[4-(dimetilamino)-benzilidenamino]-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiği DFT (B3LYP, B3PW91 ve mPW1PW91) metodu ve 6-311++G(d,p) temel setikullanılarak optimize edilmiştir. Optimize edilen yapıdan geometrik parametreleri (bağ uzunlukları,dihedral açıları ve bağ açıları), doğrusal olmayan optik özellikleri (NLO), titreşim frekansları, UV-vis, 1Hve 13C-NMR spektral değerleri üzerine deneysel ve teorik çalışmalar yürütülmüştür. 1H- ve 13C-NMRkimyasal kayma değerleri, GIAO ve CSGT metotlarına göre optimize edilen yapı üzerinden başlanarakgaz ve çözücü (CCl4/DMSO) fazında Gaussian09W programı kullanılarak hesaplanmıştır. B3LYP, B3PW91ve mPW1PW91 yöntemlerinde elde edilen titreşim frekansları deneysel frekanslarla mukayeseedilmiştir. Ayrıca, bu bileşiğin mulliken atomik yükleri, elektronegatiflik, elektron ilgisi, iyonlaşmapotansiyeli, moleküler yumuşaklık, moleküler sertlik, dipol momentleri, HOMO ve LUMO enerjileri,moleküler elektrostatik potansiyeli (MEP) ve toplam enerjileri gibi elektronik ve termodinamik özellikleriaynı metot kullanılarak hesaplanmıştır.
Dergi Adı Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 10-2019