Yeni 5-(Dietilamino)-2-[((2-merkapto-1H-benzo[d]imidazol-5-il)imino)metil]fenol Bileşiğinin Yapısal, Elektronik ve Spektroskopik Özelliklerinin İncelenmesi
Doç. Dr. Hilal MEDETALİBEYOĞLU
Faruk Kardaş
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Murat BEYTUR
Doç. Dr. Onur AKYILDIRIM
Bu makalede, yeni 5-(dietilamino)-2-[((2-merkapto-1H-benzo[d]imidazol-5-il)imino)metil]fenol bileşiğininyapısal parametreleri (dihedral açıları, bağ uzunlukları ve bağ açıları), HOMO (en yüksek dolu molekülerorbital) ve LUMO (en düşük boş moleküler orbital) enerjileri, titreşim frekansları, termodinamik ve elektroniközellikleri (termal kapasite, dönme sabitleri, entropi, toplam enerji, elektronegativite, elektron ilgisi, kimyasalyumuşaklık ve sertlik), Mulliken atomik yükleri ve 13C1H NMR kimyasal kayma verileri Gaussian09Wprogramı kullanılarak hesaplanmıştır. Molekülün spektroskopik ve geometrik parametreleri yoğunlukfonksiyoneli metodu (B3LYP/B3PW91) ve Hartree-Fock (HF) metodu kullanılarak 6-311++G(d,p) baz seti ilegaz fazında temel halde hesaplamalar gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte infrared spektroskopisi ve 13C1HNMR kimyasal kayma değerleri deneysel değerler ile karşılaştırılmıştır.
Dergi Adı Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü dergisi
Basım Tarihi 08-2019