Presence and importance of oxidative stress parameters in malignant mammary gland tumors in dogs
Doç. Dr. Emin KARAKURT
Doç. Dr. Mushap KURU
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Prof. Dr. Hasan ORAL
Dr. Öğr. Üyesi Hilmi NUHOĞLU
Arş. Gör. Ayfer YILDIZ UYSAL
Bu çalışmada, kanin meme bezi karsinomlarında lipid peroksidasyonuna dayalı oksidatif stres varlığının ve DNA hasar belirteçleri malondialdehit (MDA) ve 8-hidroksi-2’-deoksiguanozin (8-OHdG)’nin immünohistokimya teknikleri kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Toplam on malign ve altı normal köpek meme dokusu örneği değerlendirildi. Örnekler %10’luk tamponlu formaldehit solüsyonunda tespit edildi, rutin olarak işlendi, parafin blok içine gömüldü, 5 μm kalınlığında kesitler alındı, Hematoksilen ve Eozin ile boyandı, ışık mikroskobu altında incelendi ve histopatolojik değişiklikleri saptamak için fotoğrafl andı. İmmünhistokimya için Avidin-Biotin-Peroksidaz yöntemi uygulandı. Tüm köpek meme bezi tümörleri, MDA ve 8-OHdG ekspresyonu yönünden immünopozitifti. Kontrol grubuna göre tümör grubunda MDA ve 8-OHdG ekspresyonlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış vardı. Bu çalışma verilerine dayanarak, oksidatif stres bağlamında, lipid peroksidasyonu ve reaktif oksijen türleri (ROT) kaynaklı DNA hasarının köpek meme bezi tümörü gelişimi ile önemli ölçüde ilişkili olduğu önerilmektedir. Ek olarak, köpek meme bezi tümörlerinin tedavisinde antioksidanlar faydalı olabilir.
Canine,Carcinoma,Mammary gland,Oxidative stress
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale