The Relationship Between Metastasis and MMP-9 in Sheep with Pulmonary Adenocarcinomas
Doç. Dr. Emin KARAKURT
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Dr. Öğr. Üyesi Hilmi NUHOĞLU
Arş. Gör. Ayfer YILDIZ UYSAL
Emre Kurtbaş
Bu çalışmada, Matriks Metalloproteinaz-9’un koyunların pulmoner adenokarsinom olgularının metastazındaki rolünün immünohistokimyasal yöntemlerle değerlendirilmesi amaçlandı. Rutin histopatolojik tanı için bölümümüze getirilen 26 koyundan akciğer dokusu örnekleri alındı. Akciğer dokuları %10’luk tamponlu formalinde tespit edildi, rutin prosedürler izlenerek dokular parafin blok içine gömüldü. Dokulardan alınan kesitler 5 μm kalınlığında kesildi ve histopatolojik değişiklikleri saptamak için Hematoksilen & Eozin ile boyandı. Kesitler ışık mikroskobunda incelendi ve fotoğrafl arı çekildi. İmmünohistokimyasal boyama olarak Avidin-Biotin Peroksidaz yöntemi kullanıldı. Koyunların pulmoner adenokarsinomlarında tümör hücrelerinin asiner, papiller veya miks tip büyüme gösterdiği bulundu. Yirmi olgunun sadece 2’sinde lenf nodlarına metastaz vardı ve bu metastik alanlardaki tümöral hücre proliferasyonu, primer kanser odaklarına benzerdi. Tüm koyun pulmoner adenokarsinomları, JSRV CA ve Matriks Metalloproteinaz-9 immünoreaktivitesi yönünden pozitift i. Kontrol grubunda herhangi bir pozitif JSRV CA ve Matriks Metalloproteinaz-9 ekspresyonu tespit edilmedi. JSRV CA ve Matriks Metalloproteinaz-9 immün pozitif hücre sayısı, kontrol grubuna kıyasla koyun akciğer adenokarsinomu grubunda istatistiksel olarak artmıştı. Çalışmanın verileri doğrultusunda Matriks Metalloproteinazların başta Matriks Metalloproteinaz-9 olmak üzere koyun akciğer adenokarsinomlarında tümör metastazında ciddi rol oynadığı düşünülmektedir.
Matrix metalloproteinase-9,Metastasis,Ovine pulmonary adenocarcinoma
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale