BRA VE VİZE YAVAŞ ŞEHİRLERİNİN MELBOURNE İLKELERİ BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIRILMASI
Mustafa Kemal Öktem
Hacettepe Üniversitesi, Türkiye
Öğr. Gör. Hülya KÜÇÜK BAYRAKTAR
Bu çalışmada, Küreselleşme kavramının kentler üzerindeki etkisi sosyo-mekânsal vesosyo-kültürel alanlarda tartışılmıştır. Yavaş Şehir hareketi, küreselleşen dünyada rekabetiçinde olan kentlerin aksine kendi yerel değerlerini korumayı amaçlayan kentleriön plana çıkarmayı hedeflemektedir. “Yavaş Şehir” (Cittaslow) hareketi, küreselleşmesürecinin neden olduğu aynı tip kentleşmeye karşı çıkarak kendi değerlerini korumayaçalışan kentlerin katıldığı harekettir (Cittaslow, 2012). Bu bağlamda yavaş şehrinilk ortaya çıktığı ve iyi bir örnek olarak gösterilen İtalya’nın Bra şehri, Türkiye’ninKırklareli şehrinin ilçesi olan Vize İlçesi ile karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır.Çalışmada İtalya’da yavaş şehirlerin ortaya çıkışları tarihsel olarak ele alınarak, Braşehrinin yavaş olma süreci de ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Vize’nin Yavaş Şehirolma süreci sürdürülebilir “Kentler İçin On Melbourne Prensibi” üzerinden incelenerek,tasarım, nüfus, yaşam kalitesi elverişliliği açısından İtalya’nın Bra şehriylekarşılaştırma yapılmaktadır. Böylece “ yavaş olduktan” sonra şehir tanıtımı, markave pazarlaması, şehrin sahip olduğu değerlerin ortaya konulması ve değerlerin etkinbir şekilde kullanılması açısından günümüzdeki “yavaş - şehir” modeli karşılaştırmalıolarak incelenmeye çalışılmış, bazı öneriler getirilmiştir.
Dergi Adı YÖNETİM BİLİMLERİ DERGİSİ
Basım Tarihi 03-2020