Şeyhu’L-İslâm Mustafa Sabri’nin ’Mevkîfu’l-Beşer Tahte Sultâni’l-Kader’ İsimli Eserinin Kelâm Açısından Bir Tahlili
Doç. Dr. Hüseyin DOĞAN
Şeyhu’l-İslâm Mustafa Sabri Efendi (1869-1954), Osmanlı İmparatorluğu’nun sondönemlerine tanıklık etmiş önemli bir şahsiyettir. Dinî-ilmî alanda birçok söz ve eserinsahibi olan Mustafa Sabri, inanç, görüş, düşünce ve eserleri itibariyle yaşadığı dönemedamgasını vurmuş saygın bir bilim insanıdır. Ancak sürgün ve gurbet hayatına mahkûmedildiğinden genelde düşünce ve görüşlerini ya doğru şekilde ifade edememiş yahut daifadeye çalışsa da yanlış anlaşılmıştır.Mustafa Sabri’nin kelâm alanında dikkate değer görüş ve düşüncelerinden en önemlisiirade ve insan fiillerine olan bakışıdır. Hiç kuşkusuz onun bu konudaki görüş vedüşüncelerinin totalini ifade etmesi açısından “Mevkîfu’l-Beşer Tahte Sultâni’l-Kader”isimli eserinin büyük bir önem ve kıymeti vardır.
Dergi Adı KAFKAS ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DERGİSİ
Basım Tarihi 12-2018