İslâm da Ahiret İnancının Temelleri Üzerine
Doç. Dr. Hüseyin DOĞAN
Ölüm, ilk yaratılan insandan zamanımıza kadar insanoğlunun kendisinden asla kaçamadığı ve uzak kalamadığı bir olgudur. Bu nedenle ölüm, tün zaman ve mekân dilimlerinde insanın karşılaştığı, üzüldüğü, kederlendiği, şaşkına döndüğü hatta önünde en fazla acze düştüğü ve bu yönleri dolayısıyla insanı daima tefekküre sevk eden bir gerçektir. Öyle ki insanoğlu ölüm gerçeğinden yola çıkarak içinde yaşadığı dünyasını anlamlandırmakta ve hayat felsefesini, ölüm düşüncesi üzerine bina etmektedir. Ölümle başlayan bir hayat çizgisi olarak kabul edilen âhiret inancı, ölüm olayını tecrübe etmiş ilk insana kadar uzanır. Nitekim tarih boyunca ilkellik veya evrensellik gibi çeşitli vasıflarla nitelendirilen dinlerinbüyük çoğunluğu inanç sistemleri içerisinde âhiret inancına mutlaka yer vermişlerdir. Diğer inanç sistemleri hiyerarşisindeki sıralaması farklılık arz etmekle birlikte özellikle de, İslâm dini açısından bakıldığında âhiret inancının Allah inancıyla birebir ilişkili olan aslî ve öncelikli bir konumda bulunduğunu kabul etmek gerekir.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2016