Kur ân ın Kendine Özgü Yorumbilim Metodolojisi Te vîl
Doç. Dr. Hüseyin DOĞAN
İslâm düşüncesinin kendi içsel dinamiklerinden hareketle varlık bulmuş olan “te‟vil metodoloji si”, İslâm bilgin ve düşünürlerine özellikle kelâmcılara, dinsel metinleri anlama veya yorumlamakonusunda büyük bir açılım ve kolaylık sağlamıştır. Öyle ki, İslâm düşünsel serüveninin belli birdöneminde bilhassa da İslâm kelâmcılarına, benimsemiş ya da kabul etmiş oldukları birtakımgörüş ve yaklaşımlarını temellendirebilme veya gerekçelendirebilme konusunda çok önemli fır satlar ve imkanlar sağlayan “te‟vil metodolojisi”, damgasını vurmuş olduğu dönemle sınırlı kal mamış; tam tersine, bugün bile dinsel görüş ve yaklaşımlarını değişik kategorilerde ifade etmekisteyen kimselere hizmet sunmaya devam etmektedir. Başka bir deyişle, 21. yüzyıl İslâm Kelâ mı, özelde kalmak koşuluyla dinsel nassları anlama ve yorumlama konusunda modern dönemdebile, “te‟vil metodolojisi”nin sunumlarını tartışır bir duruma gelmiş olup, günümüzde de te‟vildenönemli derecede istifade etmektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı SAKARYA ÜN. İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ