İslâm Düşüncesinde İ tikâdî Mezheplerce Benimsenen Dil Anlayışları
Doç. Dr. Hüseyin DOĞAN
Kur‟an-ı Kerim‟in beyanına göre onun ifâdelerinden bir kısmının anlamı açıktır (muhkem). Diğerleri ise ilk bakışta anlaşılması oldukça zor; ancak yorumla anlamı veya mahiyeti çözümlenebilirniteliktedir (müteşâbih). İslâm düşüncesinde müteşâbihât ın, daha çok dil probleminden kay- naklandığı ileri sürülmüştür. Diğer taraftan, müteşâbihât ın, dile bağlı sorunların ötesinde genelolarak gaybe dayalı farklı anlatım biçimlerinin oluşturmuş olduğu travmadan kaynaklandığı dasavunulmuştur. Bu durum, dinî nasslar söz konusu edilince Allah hakkında konuşmanın imkânınıiyice zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla, söz konusu bu problemi çözmek ve Allah hakkında daha netve doğru konuşabilmek için, İslâm düşüncesinde itikâdî mezheplerce değişik tarzda dil çeşitlerive dil kuralları benimsenmiştir.İşte bu çalışmada, İslâm düşüncesinde neşet etmiş olan dille ilgili değişik anlama ve yorumlamaçeşitlerine işaret edilerek, bu meyanda ortaya konan sonuçların bir manada değerlendirmesiyapılacaktır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı SAKARYA ÜN. İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ