Kremna dan İki Kandil Kalıbı Üzerine Gözlemler
Prof. Dr. Hüseyin METİN
Türkiyenin güneybatısındaki Kremna, Toros Dağlarının yüksek kesimlerine konumlanan Pisidiadaki göz kamaştırıcı kentlerden birisidir. Strabon Kremnanın Galatia kralı Amyntas tarafından zapt edildiğini ve ölümüne kadar MÖ 39-25 yılları arasında kenti kontrol altında tuttuğunu bildirir. Amyntasın ölümünden sonra kent Augustus tarafından Colonia Iulia Augusta Felix Cremna olarak adlandırılan bir Roma kolonisi haline getirilmiştir. İmparator Hadriausun MS 129da Kremnayı ziyaret ettiği düşünülmektedir. İmparator Probusun saltanatı sırasında Kremna, Isauria haydutu Lydiusun kontrol ettiği güçler tarafından işgal edilmiştir. Burada ele alınan Kremnadan iki kandil kalıbı, kentin Hellenistik Dönem kandil üretimi hakkında önemli bilgiler vermektedir. Söz konusu kalıplar ışığında, Kremnanın MÖ 2. yüzyılın ortalarıMÖ 1. yüzyıllarda kandil ürettiği kesin olarak doğrulanmıştır. Kalıp 1 Akdeniz kentlerinin birçoğunda bulunmuştur. Öte yandan Kalıp 2de görülen farklı form özellikleri kentin yeni formlar ürettiğini düşündürmüştür.
Dergi Adı SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Makale Dili İngilizce