Hititler den Roma İmparatorluğu na Kadar Anadolu Uygarlıklarında Yönetim Yapısı
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Lamba
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Çalışmanın amacı, Hititlerden Roma İmparatorluğu'na kadar Anadolu topraklarında hüküm süren uygarlıkların, siyasal ve yönetsel yapılarının incelenmesidir. Çalışma kapsamında yer alan Hititler, Urartular, Frigler, Lidyalılar, İonlar, Persler, Likyalılar ve Helenistik Dönem uygarlıkları, literatür taraması ve içerik analizi yapılarak incelenmiştir. Anadolu uygarlıklarının siyasal yapılarının genellikle ırsi monarşiye dayandığı görülmüştür. Hititlerden itibaren saray hizmetleri ile bazı mesleklere yönelik memur kadrosundan oluşan bürokratik bir yapılanma tespit edilmiştir. Uygarlıkların yönetsel yapıları incelendiğinde, federasyon, konfederasyon, bölgesel devlet ya da üniter karakterli devlet şeklinde farklılıklara rastlanmıştır. Bu farklılıkların oluşmasında, uygarlık kuran toplulukların, Anadolu halkı olup olmamalarının, bulunulan bölgedeki siyasi ortamın karışıklığının, dış tehditlerin ve coğrafik unsurların etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Dergi Adı Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi
Basım Tarihi 05-2016