Köpeklerde Ön Çapraz Bağ Rupturlarının İntraartiküler Fibula Başı ve Lateral Kollateral Ligament Transpozisyonu ile Sağaltımı
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Savaş Öztürk
Prof. Dr. Alkan KAMİLOĞLU
Kopan ön çapraz bağ (CrCL)’ın yerini almak üzere lateral kollateral ligamentle birlikte capitis fibularisin intraartiküler olarak transpoze edilerek sonuçlarının klinik ve histopatolojik açıdan değerlendirildiği bu çalışmada, geliştirilen yöntemin CrCL rupturlarının sağaltımında yeni bir alternatif olup olmayacağının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma erişkin 12 sağlıklı sokak köpeği üzerinde yürütüldü. Anestezi altında lateral parapatellar ensizyonla ekleme ulaşılarak CrCL kesilip uzaklaştırıldı. Cranial ve caudal fibular ligamentler kesilerek capitis fibularis, tibiadan ayırt edildi. Lateral kollateral ligament (LCL)’in fibulaya yapışma yerinin 1.5-2 cm distalinden fibula kesildi. LCL origo noktasına kadar izole edildi. Uygun çapta bir matkap ucu kullanılarak biri interkondüler aralıktan girip lateral femoral yüzeyden çıkan diğeri ise CrCL’ın medyal menisküse yapıştığı noktadan başlayıp tibial crestin lateralinden çıkan iki tünel açıldı. Capitis fibularisteki deliklerden geçirilen 1 No polyester iplik rehberliğinde capitis fibularis ve LCL önce femurdaki tünelden eklemin içine, sonra da tibiadaki tünelin içine yönlendirildi. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra transpozisyonda kullanılan iplik, krista tibialise transversal yönde açılan üçüncü bir tünelden geçirilerek kendi üzerinde düğümlendi. Köpekler 9. ayın sonunda uyutuldular. Nekroskobik bakıda, transpoze edilen ligamentin varlığını koruduğu ve eklem sıvısının fiziksel açıdan değerlendirilmesinde normal renk ve vizkoziteye sahip olduğu görüldü. Çalışmadan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında, geliştirilen bu yöntemin klinik olgularda da denenerek veteriner pratiğe kazandırılabileceği görüşüne varıldı.
rüptür (Veterinerlik),musculoskeletal sistem,ligamentler,köpek
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale