The Therapeutic Effects of Thalidomide and Etanercept on Septic Rats Exposed to Lipopolysaccharide
Nevin İlhan
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Solmaz Susam
Adıyaman Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Hüseyin Fatih GÜL
Necip İlhan
Fırat Üniversitesi, Türkiye
AMAÇ: Bu çalışmada lipopolisakkaritle (LPS) indüklenmiş sıçan sepsis modelinde talidomid ve etanersept’in terapötik etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Otuz adet erkek Wistar Albino sıçan; Kontrol, LPS, LPS+Talidomid, LPS+Etanersept ve LPS+Talidomid+Etanersept olmak üzere beş gruba ayrıldı. Kontrol grubuna 1 mL %0.9’luk salin solüsyonu intraperitoneal (i.p.) olarak verildi. Endotoksik tedavi için sıçanlara LPS (Escherichia coli 0111: B4 (5 mg/kg), tek doz) i.p. olarak enjekte edildi. Terapötik grupları oluşturmak için talidomid (0.5 mg/kg) ve etanersept (1 mg/kg) i.p. olarak uygulandı. Hepatik doku tümör nekroz faktör-α (TNF-α), interlökin-6 (IL-6), hücreler arası adezyon molekülü-1 (ICAM-1) ve platelet-türevli büyüme faktörü (PDGF) düzeyleri ELISA yöntemiyle, malondialdehid (MDA) düzeyi ile toplam oksidan kapasitesi (TOS) uygun yöntemler kullanılarak ölçüldü. BULGULAR: In vivo sonuçlar, kontrol ile karşılaştırıldığında LPS uygulanmış hayvanlarda karaciğer TNF-α, IL-6, ICAM-1, PDGF, MDA ve TOS düzeylerinin arttığını gösterdi. Karaciğer dokularının analiziyle, biyokimyasal değişiklikler desteklendi ve talidomid ve etanersept’in terapötik rolünü kanıtladı. Septik hayvanların bu tedavi ajanlarıyla tedavi edilmesiyle seçilen proenflamatuvar sitokinler, anjiyogenik faktörler ve reaktif oksijen parametrelerinde kayda değer bir düşüş gözlendi. TARTIŞMA: Seçilen terapötik ajanların tedavisini takiben sitokin dengesinin ve oksidan durumunun normale döndürülmesi, talidomid ve etanersept’in sepsisin yıkıcı etkilerinden kaçınmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Etanercept,lipopolysaccharide,sepsis,thalidomide
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Dergisi-Turkish Journal of Trauma Emergency Surgery
Dergi ISSN 1306-696X