The effect of melatonin in rats with uterine torsion on uterus contractions, and the levels of ADMA, SDMA, arginine, Hsp90, TLR4, and NF-κB
Halef Doğan
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Türkiye
Ali Rışvanlı
Nevzat Saat
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Hüseyin Fatih GÜL
Necip İlhan
İbrahim Şeker
Engin Şahna
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada gebe hayvanlarda torsiyo uteri sonrası şekillenen uterus hasarını azaltmaya ve fertiliteyi artırmaya yönelik bir çalışma planlandı. Bu amaçla 35 adet 18-19 günlük gebe ratda deneysel olarak torsiyo uteri oluşturuldu. Hayvanlar rastgele 5 gruba ayrılarak torsiyon öncesi, torsiyon anında ve detorsiyon sırasında melatonin (10 mg/kg/gün IP) uygulandı. Doğum sonrası ilk gün tüm hayvanlara ovariohisterektomi operasyonu yapılarak kornulardan numuneler alındı. Daha sonra elde edilen uterus dokularında asymmetrical dimethyl arginin (ADMA), symmetrical dimethyl arginin (SDMA) ve Arjinin miktar tayinleri yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ve Heat shock protein 90 (Hsp90), TLR4 (Toll Like Receptor 4) ve NFκB (Nuclear factor kappa-light-chain-enhancer of activated B cells) düzeyleri ise Western Blot ile belirlendi. Miyometriyumun in vitro kasılma gevşeme cevapları da organ banyosunda tespit edildi. Western blot sonuçlarına göre HSP90, TLR4, NFκB’da 2, 3, 4 ve 5. gruplarda kontrol grubuna göre daha fazla protein ekspresyonu olduğu belirlendi. Arjinin ve ADMA değerleri en düşük olarak 3. grupta bulundu. En düşük SDMA değeri ise 1. grupta tespit edildi. Sonuç olarak; elde edilen tüm bu veriler melatoninin torsiyo uteriye bağlı doku hasarını azalttığı ayrıca bu hormonun torsiyonun şekillendiği anda uygulanmasının detorsiyon anında uygulanmasına göre daha etkili olduğu kanaatine varıldı.
Melatonin,pregnancy,rats,torsion,uterine
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale