A data analysis study: is there a relationship between 25(OH)D deficiency and iron-deficient anaemia in the pediatric population?
Doç. Dr. Hüseyin Fatih GÜL
Hayrunnisa Bekiz Bozkurt
Gülüzar Özbolat
Sinop Üniversitesi, Türkiye
Seda Çelik
Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı, pediatrik popülasyonda 25 OH vitamin D (25 [OH]D) eksikliği ile demir eksikliği anemisi (IDA) arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışma ile IDA takibi ve tedavisine daha iyi bir fikir vermeyi amaçladık. Yöntem: Demir eksikliği anemisi tanısı almış 120 hasta ve 125 sağlıklı pediatrik olgunun verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Pediatrik hastaların demografik özelliklerine ek olarak, IDA ve sağlıklı gruplar arasında çeşitli hematolojik ve anemi paneli testleri, serum B12 vitamini, Folat ve 25(OH)D düzeyleri değerlendirilmiştir. Vitaminlerin seviyeleri ile IDA parametreleri arasındaki ilişki Pearson korelasyon testi ile incelenmiştir. Ayrıca 25(OH)D eksiklik seviyelerinin IDA teşhisi için bağımsız bir risk faktörü olup olmadığı lojistik regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Sonuç: Gruplar arasındaki vitamin seviyeleri incelendiğinde, sağlıklı gruba göre; sadece ortalama serum 25(OH) D düzeyleri (25.98 ± 3.66 ng/mL), IDA grubunda istatisksel olarak anlamlı (p=0.000) düşük bulunmuştur (13.00 ± 2.50 ng/mL). Ek olarak 25(0H)D eksiklik seviyeleri ile IDA arasında güçlü bir pozitif yönde korelasyon olduğu saptanmıştır. Fakat regresyon analizi sonucunda 25(OH)D eksiklik seviyelerinin IDA için bağımsız bir risk faktörü olmadığı saptanmıştır (ORs: 0.958, 95% CI: 0.917–1.000, p=0.062). Tartışma: Mevcut sonuçlar, pediyatrik hastalarda 25 (0H) D eksiklik seviyeleri ile IDA arasında bir ilişkinin olduğunu doğrulasada, IDA için bağımsız bir risk faktörü olmadığını göstermektedir.
Iron deficiency anemia,Vitamin B-12,Folate,25 OH vitamin D deficiency,Anemia panel tests of pediatric
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Biochemistry