Sınır Kapılarının Girişimcilik Kültürü Üzerine Etkisi: Iğdır Örneği.
Prof. Dr. Hüsnü KAPU
Girişimcilik, en genel anlamda içinde bulunulan ekonomik koşullar altında ortaya çıkan fırsatları risk alarak değerlendirip bunlardan değer yaratma faaliyetidir. Girişimcilik kültürü; geleneksel yaşam biçimi olan tarım ve hayvancılığın aksine mal ve hizmetlerin üretilmesi için yeni bir organizasyonun kurulması ve üretilen ürün ve hizmetlerin pazarlanması olarak özetlenebilecek ticareti önceleyen, parasal faaliyetlerin yoğunlaştığı, yeni iş imkânları yaratıp yeni statüler doğuran bir kül- türdür. Bu bağlamda sınır ticareti de uygun ekonomik koşulların oluşmasında oldukça önemli rol oynamakta ve sınırın her iki tarafında yaşayan halklar için girişimcilik kültürünün doğmasına yol açan önemli ekonomik uğraş alanları yaratmaktadır. Bu araştırmanın ana amacı sınır kapılarının girişimcilik kültürü üzerine etkisini araştırmaktır. Diğer sınır olmayan komşu yerleşim yerlerinden çok daha fazla sayıda girişimciye sahip olmaları dolayısıyla spesifik olarak Iğdır İli, derinlemesine mülakat ve anket yöntemi kullanılarak ekonomik gelişmenin çok önemli unsurlarından olan girişimcilik kültürü ile sınır kapıları arasındaki korelasyon bağlamında incelenmiştir. Bu yerleşim yerinde sınır kapıları kaynaklı yaratılan ticari aktiviteler oldukça yoğun gözlemlenmektedir.
Dergi Adı Öneri (Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hakemli Dergisi)
Basım Tarihi 01-2014