The Relationship Between Electrocardiographic P Wave Parameters and Left Atrial Volume and Volume Indices in Patients with Hypertension
Dr. Öğr. Üyesi İnanç ARTAÇ
Bahattin Balcı
Serdar Sevimli
Ahmet Karakurt
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. İbrahim RENCÜZOĞULLARI
Metin Çağdaş
Doç. Dr. Yavuz KARABAĞ
Dr. Öğr. Üyesi Doğan İLİŞ
Giriş: Bu çalışma, hipertansif hastalarda sol ventrikül diyastolik disfonksiyonunun önemli bir göstergesi olan sol atriyum hacim indeksi ile P dalgası tepe zamanı (PDTZ), P dalga süresi, P dalga dağılımı (PD DİSP), P dalga terminal kuvveti (PDTK) gibi elektrokardiyografik parametreler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla planlandı. Hastalar ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Haziran 2017 ile Nisan 2018 arasında hipertansiyon tanısı alan toplam 58 hasta dahil edildi. Kontrol grubunu yaş-cinsiyet uyumlu 58 sağlıklı birey oluşturdu. Diyastolik disfonksiyonu olmayan ve evre I diyastolik disfonksiyonu olan hastalar normal sol atriyal basınç (NLAP) grubuna dahil edilirken, evre II ve evre III diyastolik disfonksiyon hastaları yüksek sol atriyal basınç (HLAP) grubunu oluşturdu. Bulgular: DII derivasyonundan hesaplanan PDDmax , PDDİSP ve PDTZ hipertansif hasta grubunda daha uzun bulundu (tümü için p< 0.05). HLAP’li hastalarda PDDmax , PDDİSP , PDTZ, PDPZD2 ve PDPZV1 elektrokar- diyografik parametreleri daha uzun bulundu. Hem PDTZV1 (p= 0.008 r= 0.395) hem de PDTZD2 (p< 0.001 r= 0.456) sol atriyal hacim indeksi ile anlamlı şekilde koreleydi. Sonuç: Bu çalışmada PDTZ ile diyastolik disfonksiyon arasındaki ilişki literatürde ilk kez ortaya konmuştur. Ayrıca LAB artışı olan hastalarda PDTZ’nın yükseldiği bulundu. Hipertansif hastalarda diyastolik disfonksi- yonu saptamak için elektrokardiyografi ucuz ve kolay bir tanı yöntemi olarak kullanılabilir.
Dergi Adı Kosuyolu Heart Journal, Health Sciences University
Makale Dili İngilizce