Prediyabetik hastalarda sol ventrikül diyastolik fonksiyonların ve miyokard performans indeksinin değerlendirilmesi
Prof. Dr. İbrahim RENCÜZOĞULLARI
Mehmet Necdet Akkus
Amaç: Kalp yetmezliği (KY), fonksiyonel kapasite ve hayat kalitesininazalması, morbidite ve mortalitenin artışı ile karakterizeprogresif, kronik bir sendromdur. Korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu(EF) kalp yetmezliği, KY olgularının yaklaşık yarısını temsil eder.Diyabetes mellitus (DM), KY ile yakından ilişkilidir ve DM hastalarındaKY, iki-sekiz kat daha sıktır. Prediyabet, diyabetten önceki aşamaolup, bozulmuş glukoz toleransı (BGT), bozulmuş açlık glukozu(BAG) veya her ikisinin varlığı olarak tanımlanmıştır. DM’nin, korunmuşEF’li kalp yetmezliği ve diyastolik disfonksiyonla ilişkisi ortayakonmuşsa da, prediyabetik evrenin diyastolik disfonksiyonla ilişkisinet değildir. Bu çalışma prediyabet ile diyastolik disfonksiyon arasındakiilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır.Materyal ve Metot: Bu çalışma tek merkezli, prospektif, kesitsel birçalışmadır. Çalışmaya, başvuru sırasında 75 gr glukoz ile yapılan oralglukoz tolerans testi (OGTT) ile normal, yeni diyabet veya prediyabettanısı konulan 110 hasta alındı. Hastaların sistolik, diyastolik ve diğerkardiyak parametleri konvansiyonel ekokardiyografi ve doku Dopplerekokardiyografi ile değerlendirildi. Kontrol, prediyabet ve diyabetgrupları, mitral kapak akım hızları ve doku Doppler bulguları ile diyastolikfonksiyonlar açısından karşılaştırıldı.Bulgular: Prediyabetiklerde, Mitral E/A oranı (kontrol: 1,10±0,26;prediyabet: 0,90±0,16; diyabet: 0,93±0,24; p=0,001), ortalamadoku Doppler Em/Am oranı (kontrol: 1,13±0,33; prediyabet:0,94±0,33; diyabet: 0,92±0,26; p=0,001), diyabetiklerde olduğugibi azalmış olarak izlendi. Ayrı-ca deselerasyon zamanı, izovolumikrelaksasyon zamanı, ve miyokardiyal performans indeksi prediyabetiklerdede diyabetiklerde olduğu gibi yüksek izlendi. Ayrıcabu çalışmada açlık kan şekeri ve OGTT ikinci saat kan şekeri ilemitral akım E/A oranı ve Doppler global Em/Am oranı arasında korelasyonsaptandı.Sonuç: Diyastolik disfonksiyon indekslerini ve MPI’yı diyabetikhastalarla ve kontrol grubu ile karşılaştı-ran bu çalışmada, prediyabetikhastalarda, diyastolik disfonksiyon olduğu tespit edildi. Buçalış-ma, diyabet komplikasyonlarının bu glukoz seviyelerinde dahibaşladığını ve diyastolik disfonksi-yonun kan şeker seviyeleri koreleolduğunu ortaya koymuştur.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 04-2018