KÖMÜR ÇOCUKLAR: ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN FARKLI BİR GÖRÜNÜMÜ PATNOS ÖRNEĞİ
Bingöl Üniversitesi, Türkiye
Ömer Miraç Yaman
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Türkiye
Çocuk işçiliğinin birçok çeşidi bulunmaktadır; mendil satan, boyacılık yapan,tarımda çalışan ve kâğıt toplayanlar bunlardan sadece bazılarıdır. Yapılan bu çalışmada ise çocuk işçiliğinin daha farklı bir türü üzerinde durulmuştur. Apartmanve resmi kurumların çöplerini karıştırarak, ayıkladıkları yanmamış kömürleritoplayan çocukların durumları üzerine çalışılmıştır. Geçmişi çok uzun yıllaradayanmakta olan bu sorun, Türkiye’nin soğuk ve doğal gaz olmayan bazı Doğuillerine özgü bir durumdur. Çalışma kapsamında, bu işi yapan çocukların sosyoekonomik durumlarının ele alınması amaçlanmıştır.Çalışmada nitel araştırma yöntemi seçilmiştir. Bu bağlamda veri toplama aracıolarak yarı yapılandırılmış görüşme formu ile çocuklarla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma toplamda yaşları 9 ila 15 arasında değişen 12 çocukla yapılmıştır.Elde edilen bulgulara göre, çocukların kötü koşullarda çalıştıkları, kömür toplarkenciddi risklerle karşılaştıkları, bu işi maddi yetersizliklerden dolayı yaptıkları vekömür toplayan çocuklar arasında okul terkinin yüksek olduğu görülmüştür. Bunlarla birlikte bu işe başlama yaşının sekiz yaşlarına kadar indiği, aile yapılarınınkalabalık olduğu, kış bittikten sonra bu çocukların hamallık ve ayakkabı boyacılığıyaptığı ve 14-15 yaşlarından sonra da Türkiye’nin batı şehirlerine inşaatlardaçalışmaya gittikleri bilgisine ulaşılmıştır. Ayrıca bu çocukların sokak ve okul gibisosyal hayatın çeşitli alanlarından dışlandığı ve gelecekten çok fazla beklentilerininolmadığı sonuçları elde edilmiştir.
Dergi Adı Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 04-2019