Evaluation of Radiation Attenuation Properties of Some Cancer Drugs
Öğr. Gör. İlyas ÇAĞLAR
Doç. Dr. Gülçin CENGİZ
Bu çalışma, kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan altı farklı antineoplastik ilacın radyasyon zayıflama parametrelerini değerlendirmek için gerçekleştirilmiştir. Anastrozol, epirubisin, gemsitabin, ifosfamid, metotreksat ve paklitakselin etkin atom numarası ve etkin elektron yoğunluğu 1 keV ile 100 GeV enerji bölgesinde teorik olarak hesaplandı. Bu kemoterapi ilaçları için enerji soğurma yığılma faktörleri (EABF) ve maruz kalma yığılma faktörleri (EBF) de GP fit yöntemi uygulanarak incelenmiştir. EABF ve EBF değerlerinin foton enerjisi ve nüfuz etme derinliği ile değişimi grafiksel olarak sunulmuş ve tartışılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, yığılma faktörlerinin ilaçların kimyasal kombinasyonuna, gelen foton enerjisine ve nüfuz etme kalınlığına bağlı olduğuna işaret etti. İfosfamidin diğer ilaçlara göre önemli ölçüde daha iyi radyasyon soğurma etkisine sahip olduğu gözlemlendi. Bu çalışmadan elde edilen verilerin radyasyon biyolojisi, radyasyon dozimetrisi ve radyoterapi alanlarında faydalı olması beklenmektedir.
Radiation,Effective atomic number,Effective electron density,Buildup factor,Cancer drugs
Dergi Adı Adıyaman University Journal of Science
Makale Dili İngilizce