Demokrat Parti’li Kadın Milletvekilleri ve Meclisteki Faaliyetleri (1950-1960)
Doç. Dr. İlyas TOPÇU
1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı 1934 yılında verildi. Birçok dünya ülkesinden önce bu hakkı elde eden Türk kadınları ilk kez 1935 yılında yapılan milletvekili seçimleriyle beraber TBMM’de kendilerine yer buldular. Demokrat Parti’nin kuruluşuna kadar yapılan üç seçimde ortalama on yedi kadın vekil meclise gir-meyi başardı. DP’nin kuruluşuyla birlikte Türkiye demokrasi tarihinde yeni bir dönem başladı. İkinci Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan konjonktürle beraber ülkede birçok alanda köklü değişiklikler yaşanırken, kadın vekil sayısında da düşüş yaşan-dı. DP’nin ezici bir çoğunlukla tek başına iktidar olduğu 1950 ve 1954 seçimlerinde sadece yedi kadın meclise girerken, DP’nin katıldığı son seçim olan 1957 seçimlerinde 7’si DP’den 1’i CHP’den olmak üzere 8 kadın vekil meclise girmeyi başardı. Meclis içerisinde ve meclis dışında oldukça aktif olan DP’li ka-dın milletvekillerinin tamamı 27 Mayıs darbesi sonrası Yassıada Mahkemelerinde Anayasayı ihlal suçundan yargılanarak hapis cezasına çarptırıldılar. Bu çalışmada 1950-1960 yılları arasında Türk siyasetinde tek başına söz sahibi olan DP’den milletvekili olarak meclise giren kadın vekiller ve bu vekillerle ilgili bilgiler verilmesi amaçlanmaktadır.
Dergi Adı Iğdır Üniversitesi, Sosyal Bİlimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 01-2019