İSTANBUL-ANKARA OLAYLARI VE DEMOKRAT PARTİ HÜKÜMETİ’NİN UYGULAMALARI
Doç. Dr. İlyas TOPÇU
27 Mayıs darbesinden yaklaşık bir ay önce TBMM’de tahkikat komisyonunun kurulması kararının hemen ertesi günü İstanbul’da, sonrada Ankara’da üniversite öğrencilerinin başını çektiği protesto gösterileri yapıldı. Hükümetin bu gösterilere tavrı sert oldu ve örfi idare ilan edildi. İstanbul ve Ankara Örfi İdare Komutanlığı yayınladığı tebliğlerle bir taraftan yasaklar koyarken, bir taraftan da bazı gazeteleri belirli sürelerle kapattı. Başvekil Adnan Menderes’e göre, bu protestoların bir üst akıl tarafından organize ediliyordu ve tamamen yalan haberlere insanlar kandırılarak hükümete karşı harekete geçirilmeye çalışılıyordu. Kontrol altına alınamayan sokak eylemlerinin ardından 27 Mayıs darbesi gerçekleşti. DP’li vekiller Yassıada Mahkemelerinde yargılandılar ve İstanbul-Ankara olayları sürecinde yaşanan hadiseler Anayasayı ihlal suçunun fiilleri arasında sayıldı. Yargılamaların sonucunda Anayasayı ihlal suçundan Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edildi.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2018