Investigation of the effects of alpha lipoic acid application on total antioxidant and oxidant status paraoxonase and total sialic acid levels in laminectomized rabbits
YILDIRIM CAN HAKAN
YÜCETAŞ ŞEYHO CEM
KAYA MİKTAT
ÖZİÇ CEM
KAYA İNAN
BİLGİN ÇAĞLAR
BALİOĞLU MEHMET
KARAPEHLİVAN MAHMUT
AKIN TEZCAN
TOPÇU BİRKAN
Bu çalışma, laminektomi yapılan tavşanlarda intramüsküler Alfa Lipoik Asit (ALA) uygulamasının total antioksidan kapasite (TAS), total oksidan kapasite (TOS), paraoksonaz (PON), ve total sialik asit (TSA) düzeylerini üzerine olan etkilerini araştırmak amacı ile yapıldı. Çalışmada, 3.5-4 kg ağırlığında 24 adet beyaz Yeni Zelanda erkek tavşan kullanıldı. Araştırma, herbiri 6 adet hayvan içeren 1 kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere 4 grup halinde yürütüldü. Kontrol grubuna hiçbir müdahale yapılmadı. Grup I’deki hayvanlara laminektomi yapılmaksızın 50 mg/ kg/gün İM ALA (Thioctacid 600 T, M EDa, Hamburg, Germany) enjekte edildi. Grup II’deki hayvanlara sadece laminektomi yapıldı. Grub III’e İM ALA+laminektomi uygulandı. Deneme toplamda 45 gün sürdürüldü. Denemenin 0., 15., 30.,ve 45. günlerinde vena auricularisten kan alındı. Elde edilen serum örneklerinde TAS, TOS, PON ve TSA düzeyleri belirlendi. Sonuç olarak, laminektomi yapılan tavşanlarda yangısal sürecin baskılanması ve iyileşmenin hızlandırılması için eksojen ALA kullanılmasının faydalı olabileceği kanısına varıldı.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi