Mastitisli ineklerde kan vitamin A karoten ve vitamin E düzeylerinin belirlenmesi
Prof. Dr. İnan KAYA
Aysel Güven
Bu çalışmada Kars-Ardahan yöresinde sağlıklı ve mastitisli ineklerde plazma vitamin A, E ve (3-karoten düzeylerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada Kars-Ardahan yöresinin farklı köylerinden yaşları 3 ile 7 arasında değişen 20 adet sağlıklı ve 20 adet mastitisli inek kullanıldı. İneklerden kan alınmadan önce klinik mastitisli olup olmadıklarını anlamak için Kaliforniya Mastitis Testi (CMT) uygulandı. Sağlıklı ve mastitisli gruplardan alınan örneklerde plazma A vitamini (p<0.01), P-karoten (p<0.01) ve plazma E vitamini (p<0.001) düzeyleri arasındaki fark önemli bulundu. Sonuç olarak sağlıklı ineklerde mastitislilere göre plazma E vitamini değerlerinin yüksek bulunmasının sebebi; mastitisü ineklerin bu dönemde strese girmesi sonucu meme hücrelerinde oluşan çeşitli biyokimyasal reaksiyonlardan kaynaklanmasına bağlanmıştır. Ayrıca plazma A vitamini ve p-karoten in hastalık stresine bağlı olarak mastitislilerde daha fazla metabolik etkinliğe sahip olduğu sonucuna varıldı.
beta-karoten,meme yangısı,E vitamini,inek,karşılaştırmalar,A vitamini,retinol,kan plazması,sağlıklı hayvanlar
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Poster Olarak Sergilenen Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum