Clinical and radiological evaluation of tie-in osteosynthesis with intramedullary threaded pin in diaphyseal humeral, tibial, and femoral fractures in dogs
Doç. Dr. Uğur AYDIN
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Prof. Dr. Celal Şahin ERMUTLU
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Uğur Yıldız
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Arş. Gör. Ersin TANRIVERDİ
Bu çalışma ile köpeklerde diyafizer humerus, tibia ve femur kırıklarının sağaltımı için “tie-in” osteosentez tekniğinin intramedüller yivli pin ile gerçekleştirilmesi, bu sayede rotasyonel hareketlerin minimuma indirilmesi, özellikle distal diyafizer kırıklarda stabilizasyonun daha güçlü hale getirilmesi amaçlanmıştır. Diyafizer humerus, tibia ve femur kırığı tanısı konulan, yaşları 3 aylık ile 12 aylık arasında değişen farklı ırk ve cinsiyete sahip 14 köpeğe ait 16 kırık olgusu çalışmaya dahil edildi. Fiksasyonda olgunun büyüklüğüne göre intramedüller pinleme için Ø2-4 mm yivli Steinmann pinler ile transversal olarak yerleştirilecek olan Ø2-4 mm yivsiz Steinmann pinler tercih edildi. Yerleştirilen pinleri birleştirmek için akrilik, rot veya fiberglas alçı kullanıldı. Olguların 2’si hariç tüm olgularda kaynama şekillendi. Olguların tamamında operasyon sonrası ilk 3 gün ilgili ekstremitelerini kullanmada herhangi bir problem olmadığı fakat, 3. günden sonra 15. güne kadar hastaların ilgili ekstremitelerini kullanmada isteksiz olduğu, 15. günden sonra ise hayvanların ekstremitelerini sorunsuz olarak kullandıkları öğrenildi. Kırık fiksasyonunda kullanılan eksternal fiksatör bileşenleri 5-7 (ort. 6) hafta sonra tamamen uzaklaştırıldı. Fonksiyonel değerlendirmede olguların 9’unda çok iyi, 4’ünde iyi, 1’inde orta ve 2’sinde ise zayıf olarak değerlendirildi. Sonuç olarak, kırık sağaltımında iyi bir stabilizasyon sağlayan tie-in yönteminin ilk aşaması olan intramedüller pinlemede yivli pin kullanımının stabilizasyonu güçlendirdiği ve özellikle distal diyafizer kırıklarda iyi bir stabilizasyon sağladığı ortaya konulmuştur.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi