The Effect of Rocuronium and Sugammadex on Progesterone Levels in Pregnant Rabbits Under General Anesthesia
Doç. Dr. Rukiye TÜRK DELİBALTA
Prof. Dr. Semra KAYA
İlksen Dönmez
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Sadık Yayla
Prof. Dr. Celal Şahin ERMUTLU
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Doç. Dr. Uğur AYDIN
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Ürfettin Hüseyinoğlu
Sunulan çalışmada, genel anestezi uygulanan gebe tavşanlarda, rocuronium ve sugammadex uygulamasının progesteron düzeyine etkisinin saptanması amaçlandı. Çalışmada, 21 adet gebe Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Her grupta 7 tavşan olacak şekilde üç gruba ayrıldı (Kontrol, Grup I, Grup II). Gebeliğin 21. gününde bulunan tüm tavşanlara 0.5 mg/kg midazolam ve 6 mg/kg propofol verildi. Daha sonra Sevofluran ile genel anesteziye alındı. Kontrol (C; n=7) grubundaki tavşanlar ise yalnızca genel anesteziye alındı. Grup I’deki tavşanlara genel anestezi başladığında roküronyum verildi. Grup II’de yer alan tavşanlara ise, genel anestezi ve rocuronium uygulamasından 60 dk sonra sugammadex verildi. Tüm tavşanlar genel anestezi süresince monitorize edildi. Tüm tavşanlardan venöz kan örneği alındı ve biyokimyasal olarak progesteron düzeyi analiz edildi. Rocuronium uygulamasının serum progesteron düzeyini tüm kaydedilen dakikalarda artışa neden olduğu belirlendi. Sugammadex uygulamasının ise, progesteron düzeyinde sayısal bir azalmaya neden olduğu belirlendi. Sonuç olarak, genel anesteziye alınan gebe tavşanlarda, rocuronium ve sugammadex uygulamasının progesteron düzeyi üzerine olumsuz bir etkisinin olmadığı saptandı.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi