Köpeklerde Ovariohisterektomi Sırasında İntraperitoneal ve Ensizyon Hattına Bupivacaine veya Ropivacaine Uygulamasının Postoperatif Analjezi Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması
Sadık Yayla
Prof. Dr. Semra KAYA
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Prof. Dr. Vedat BARAN
Prof. Dr. Celal Şahin ERMUTLU
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Dr. Öğr. Üyesi Murat Can DEMİR
İlksen Dönmez
Bu çalışmada köpeklerde genel anestezi altında gerçekleştirilen ovariohisterektomi sırasında intraperitoneal yada ensizyon hattına lokal olarak uygulanan bupivacaine ve ropivacainin postoperatif analjezi üzerine etkisinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Ksilazin-ketamin genel anestezisi altında ovariohisterektomi yapılan köpekler, her birinde 8 hayvan olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. İlk gruba (BG, n=8) operasyon sırasında korpus uteri ile serviksuteri arasına yapılan ensizyon hattına (I), intraperitoneal (II) olarak ve kas üzerindeki ensizyon hattı (III) olmak üzerefarklı üç noktaya bupivacai ne diğer grubta (RG, n=8) ise benzer şekilde bu üç noktaya ropivacaine uygulaması yapıldıve operasyon rutin bir şekilde tamamlandı. Operasyondan sonraki 2., 4., 6., 8., 12. ve 24. saatlerde nabız, solunumsayısı ve vücut sıcaklığı ölçümleri yapıldı. Benzer şekilde aynı saatlerde her bir köpek basit ağrı tanımlama (SDS) skalası, Melbourne ağrı skalası ve Glaskow kompozit ağrı skalaları kullanılarak değerlendirildi. Özellikle nabız bakımındangruplar arasında istatistiksel farklar bulunsa da nabız, solunum sayısı ve vücut sıcaklığı değerleri referans sınırlar arasında idi. SDS ve Melbourne ağrı skalasının değerlendirme sonuçlarına göre postoperatif 4. ve 6. saatlerde BG ve RGarasında istatistiksel bir fark belirlendi (P<0.001, P=0.003). Glaskow kompozit ağrı skalasının sonuçları 4. saatte gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (P<0.001). Sonuç olarak çalışmadan elde edilen veriler bir arada değerlendirildiğinde uzun etkili bir lokal anestezik olan bupivacainin köpeklerde ovariohisterektomi operasyonlarındaensizyonel ve intraperitoneal kullanımının postoperatif analjezik etkisinin ropivacaine göre daha güçlü olduğu sonucunavarıldı.
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN, CABI, INTERNATIONAL COMMITTEE OF MEDICAL JOURNAL EDITORS (ICMJE), EBSCOHOST
Basım Tarihi 08-2019
Doi Numarası 10.32707/ercivet.595621