Kangal ırkı bir köpekte karşılaşılan doğmasal kalıcı frenulum linguae ve lingua bifida olgusu
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
İbrahim Demirkan
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Burhan ÖZBA
Prof. Dr. Mete CİHAN
Yedi aylık Kangal, ırkı erkek bir köpek, dilini dışarıya çıkaramama; şikayetiyle KAÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Kiliniği'ne getirildi. Muayenede dilin alt çeneye tamamen yapışık olduğu ye dilin apeksinde 3 cm kadar yarık bulunduğu saptandı. Genel anestezi altında frenulum linguae'deki yapışıklık ensizyonla giderildi. Dil ucundaki yarığa V şeklinde bir ensizyon yapıldıktan sonra her iki ensizyon yarası sürekli dikişle kapatıldı. Beş gün süreyle antimikrobiyel sağaltım uygulandı. Yapılan kontrollerde herhangi bir problemin şekillenmediği ve hayvanın dil fonksiyonlarını yapabidiği gözlendi.
dil,cerrahi,doğumsal anomaliler,cerrahi işlemler,köpek,olgu sunumları,Kangal köpeği
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi