Comparative evaluation of intramuscular, intranasal, oral and intraosseal administration of midazolam, ketamine combination in quail (Coturnix coturnix japonica)
Sadık Yayla
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Doç. Dr. Uğur AYDIN
İlksen Dönmez
Prof. Dr. Vedat BARAN
Prof. Dr. Mete CİHAN
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Uğur Yıldız
Bu çalışmada midazolam ketamin kombinasyonunun farklı veriliş yollarının etkilerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada toplam 32 adet erkek, ortalama 180-220 gr ağırlığında ve 25 haftalık erişkin bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) kullanıldı. Kuşlar her birinde 8 hayvan olacak şekilde dört gruba ayrıldı. Grup I’de (Grup IM) 6 mg/kg dozunda midazolam-100 mg/kg ketamin kombinasyonu intamusküler olarak enjekte edildi. Grup II’de aynı dozdaki kombinasyon intranasal (Grup IN), III. gruba ise oral (Grup O) olarak uygulandı. Son gruba da 2 mg/kg midazolam-20 mg/kg ketamin intraosseal (Grup IO) olarak uygulandı. Anesteziye giriş ve çıkış süreleri ve anestezi derinliği değerlendirildi. Ayrıca nabız, sistolik ve diastolik kan basınçları ile solunum sayısı ve kloakal ısı takip edildi. Anestezi süreleri sırasıyla grup IM’de 28.88±5.87, grup IN’de 13.75±5.18, grup O’da 14.88±4.79 ve grup IO’de 38.13±8.84 olarak belirlendi. Gruplar arasında hem anestezi süreleri hem de fizyolojik değerler bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulundu. Sonuç olarak midazolam ketamin kombinasyonun intramusküler ve oral kullanımı birçok operatif girişim için tercih edilebilir, fakat intranasal kullanım yeterli derinlikte anestezi sağlayamadığından dolayı sadece klinik muayene ve diagnostik işlemler için kullanılabilir. Oral ve intraosseal kullanımın daha uzun süreli bir anestezi gerektiren olgularda tercih edilebileceği söylenebilir.
Dergi Adı Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2018