Minimally invasive motor nerve conduction study of the rat sciatic and tail nerves
Nergiz Hüseyinoğlu
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Ürfettin Hüseyinoğlu
Sadık Yayla
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Beşeri ve veteriner bilimsel araştırmacılar, ratları deneysel hayvan olarak yaygınca kullanmaktadırlar. Rat sinir iletim çalışmaları sinir dokusu hasarı, sinir rejenerasyonu, periferik nöropati ve buna benzer deneysel araştırma modellerinde kullanılmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan sinir iletim çalışmaları, insan çalışmalarından farklı olarak, katı kurallara uymaz. Hayvanlarda sinir iletim çalışmalarının çeşitli yöntemleri ve tek tanınan tekniğin olmayışı benzer çalışmaların sonuçlarının yorumlanmasında ve kıyaslanmasında zorluklara yol açar. Çalışmamızın amacı, rat siyatik ve kuyruk motor sinirlerinin minimal girişimsel iletim çalışma yöntemlerini tanımlamaktır. Altı erkek erişkin Wistar Albino ratın sinir iletim hızları ile bileşik kas aksiyon potansiyelleri ölçümlerini içeren elektrofizyolojik incelemesi yapıldı. Ortalama motor sinir iletim hızları siyatik sinirlerde 58.90±5.07 m/sn ve kuyruk sinirlerinde 40.23±2.39 m/sn idi. Siyatik ve kuyruk sinirlerin ortalama bileşik kas aksiyon potansiyellerinin genliği sırasıyla 17.91±6.75 mV ve 1.89±0.49 mV idi. Bipolar iğne elektrotlar ile ve sinir ekspozisyonu yapılmadan uyguladığımız bu sinir iletim tekniğimizin sonuçlarının daha önceki in vitro ve in vivo çalışmaların sonuçları ile benzerlik göstermesi bu tekniğinin objektiflik ve güvenilirliğini desteklemektedir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ Vet Fak Derg