Repair of peroneal paralysis by muscle transposition in sheep
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Savaş Öztürk
Mahmut Sözmen
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Başak KURT
Bu çalışma, koyunlarda hatalı enjeksiyon ve/veya ilaç uygulamasına bağlı olarak gelişen peroneal paralizinin kas transpozisyonu ile sağaltımı amacıyla yapıldı. Metabolizma aktivatörü amacıyla kullanılan ticari bir preparatın kas içi yolla enjeksiyonu sonrasında peroneal paralizi şekillenen bir sürüdeki koyunlardan 36’sı hospitalize edilerek 15 gün süreyle medikal sağaltım uygulandı. Olumlu bir gelişme sağlanamaması üzerine koyunlardan 20’sinde kas transpozisyonu yapıldı. Diğerlerinde medikal sağaltıma 3 hafta daha devam edildi. Medikal sağaltımdan sonuç alınamayan 16 koyundan 6’sında da aynı işlem gerçekleştirildi. Diğerleri, klinik tablonun olumsuzlaşması üzerine kesime sevkedildi. Kas transpozisyonu için, spinal anesteziyi izleyerek m. vastus lateralis insertio, m. ext. dig. longus ise origo noktalarından diseke edildi. Serbestleştirilen uçlar m. tensor fascia lata’nın dorsalinde yan yana getirilerek. Locking loop dikiş tekniği ile birleştirildi. İlgili bacağa 3 hafta süreyle bandaj uygulandı. Postoperatif 3. haftanın sonunda koyunlarda hafif topallıkla birlikte düzgün basış saptanırken, 2 ay sonraki kontrollerde ise dekubitise bağlı enfeksiyon gelişen 2 olgu haricinde tüm olguların problemsiz yürüyebildikleri görüldü. Kesime sevk edilen koyunlardan alınan doku örnekleri histopatolojik açıdan değerlendirildi. Histopatolojik incelemede enjeksiyonun üzerinden 6 hafta geçmesine rağmen bölgede ilaç kalıntısına rastlanırken sinir dokusu ve çevre perinöyral oluşumlarda dejeneratif değişikliklere ve yangısal hücre infiltrasyonuna rastlandı. Sonuçta peroneal paralizinin sağaltımında daha önce köpeklerde denenen kas transpozisyonu tekniğinin koyunlarda da başarılı sonuçlar verdiği ortaya konmuştur.
yan etkiler,kas transpozisyonu,felç,hatalı enjeksiyon,dejenerasyon,histopatoloji,koyun,operatif sağaltım,ilaç kalıntıları
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ Vet Fak Derg