Sığırlarda uretral obstruksiyonlar ve sağaltım seçenekleri
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Savaş Öztürk
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Prof. Dr. Mete CİHAN
Prof. Dr. Alkan KAMİLOĞLU
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Bu çalışmada sığırlarda anüriye yol açan uretral obstruksiyonlann nedenleri, tanı yöntemleri ve sağaltım seçeneklerinin birlikte değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma 1996-2004 yıllarında anüri şikayetiyle KAÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Kliniğine getirilen 86 sığır üzerinde yürütüldü. Palpasyon, uretral kateterizasyon ve operasyon bulguları sonucunda uretral obstruksiyon tanısı konulan olgularda, obstruksiyonlardan başta ürolit. ve kalkül olmak üzere (n=60), fibrin kitleler (n=7), uretral hematom (n=3) ve uretral sitriktüre bağlı stenoz (n=l) sorumlu olduğu anlaşıldı. Uretradaki tıkanıklığın ortadan kaldırılması ve gelişen komplikasyonların giderilmesi amacıyla obstruksiyonun nedenine göre basket kateter uygulaması, parapenil uretrotomi, penis amputasyonu ve foley kateter uygulaması gibi sağaltım seçeneklerinden faydalanıldı. Operasyonla uzaklaştırılan idrar taşlarının biyokimyasal analizlerinde bunların kalsiyum karbonat ve fosfat yapısında olduğu anlaşıldı. Postoperatif dönemde herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmadı. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar uretral obstruksiyonlardan sadece idrar taşlarının değil, aynı zamanda fibrin kitlesi, uretral hematom, uretral striktür ve penil apselerin de sorumlu olduğunu göstermiştir. Ayrıca nedene ve gelişen komplikasyonlara göre tercih edilen sağaltım seçeneğinin klinik başarıyı artırdığı sonucuna varılmıştır.
rasyon,sığır,kan topağı,ultrasonografi,üretra tıkanması,ürolit,fosfat,operatif sağaltım,sığır hastalıkları
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler CAB, Ulakbim