Buzağılarda intestinal atresia olguları ve operatif sağaltımları 54 Olgu
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Prof. Dr. Mete CİHAN
Prof. Dr. Alkan KAMİLOĞLU
1992-2000 yılları arasında Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Kliniğine getirilen buzağılarda intestinal atresia sıklığı, lezyonun lokalize olduğu yerin belirlenmesi ve uygulanan tedavi şekli ile sonuçları özetlenmiştir. Çalışmanın materyalini intestinal atresia'lı toplam 54 buzağı oluşturdu. Buzağılarda atresia ani (18 olgu), atresia ani et rekti (11 olgu), atresia rekti (5 olgu), ince ve kalın barsaklarda geçiş problemine neden olan membranöz oluşumlar (4 olgu), rektovaginal fistül (10 olgu), atresia koli (2 olgu) ve barsaklarda gelişme yetersizliği (agenesie) (4 olgu) olmak üzere çeşitli lezyonlar belirlendi. Tedavi amacıyla olguların tümüne operatif müdahale yapıldı. Atresia koli, barsakların tam olarak gelişme göstermediği olgular ile barsaklarında geçiş problemi olan olgular dışındaki buzağılar başarılı bir şekilde tedavi edildiler. Olguların sayı ve tip olarak fazlalık göstermesi nedeniyle bunların sağaltım seçeneklerinin topluca değerlendirilmesi ve oluşumların en aza indirilmesi için gerekli bilgilerin klinisyen ve yetiştiricilere aktarılmasının yararlı olacağı sonucuna varıldı.
buzağı,bağırsak hastalıkları,olgu çalışmaları,cerrahi işlemler,atrezi,operatif sağaltım
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler CAB, Ulakbim