Köpeklerde Iopamidol ve sodium meglumine ioxithalamate ile myelografi
Zafer Okumuş
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Prof. Dr. Burhan ÖZBA
Sümbül Serap Türkütanıt
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Araştırmada, düşük ozmolar noniyonik bir kontrast madde olan iopamidol'ün radyografik, klinik ve histopatolojik etkilerinin, yüksek ozmolar iyonik bir kontrast madde olan sodium-meglumine ioxithalamate (Na-Ml) ile karşılaştırılması amacıyla'24 köpekte mylografı gerçekleştirildi. Köpekler Iopamidol, Na-MI (karşılaştırma grubu) ve Izotonik NaCl (kontrol grubu) olmak üzere 8'er köpekten oluşan 3 gruba ayrıldı. Tüm gruplarda uygulama kontrast madde veya NaCl'ün 0.45 ml/kg dozuyla ve intracisternal yolla yapıldı. Na-Ml grubunda ozmolaliteyi düşürmek için kontrast madde değişik oranlarda NaCl ile sulandırıldı. Kontrast maddelerin köpek medulla spinalis'ini görüntülemedeki kontrast kaliteleri ve yayılım süreleri radyolojik olarak saptandı. Olgular NaMl grubunda uygulama sonrası 4. saate kadar, diğer gruplarda uygulama sırası ve sonrası 3 ve 7. güne kadar klinik olarak izlendi. Tüm gruplarda ötenazi sonrası nekroskopik ve histopatolojik bulgular değerlendirildi. lopamidal ve Na-Ml grubundaki 1:1 ve 1:2 sulandırmalarda 20. dakikada yeterli kontrast ile tüm medulla spinalis görüntülendi. Iopamidol ve NaCl gruplarında uygulama sırası ve sonrasında belirgin klinik komplikasyonlarla karşılaşılmadı. Na-Ml grubunda sulandırmaya bağlı olarak kontrast kalitesi değişti, yüksek ozmolaliteye bağlı olarak klinik komplikasyonlar şekillendi. Histopatolojik olarak iki kontrast madde grubunda da medulla spinaliste lezyonlar gözlendi. Sonuç olarak, Iopamidol ve NaCl grubunda i ntraci sternal uygulamanın belirgin klinik semptomlar göstermediği ve kalıcı yıkımlanmaya yol açmayan irritasyonlara neden olduğu; yüksek ozmolar iyonik maddenin tüm sulandırma oranlarında ciddi nörolojik problemler doğurduğu ve kalıcı yıkımlanmalar oluşturduğu saptandı.
sodyum klorür,iyopamidol,lezyon,radyografi,nöroloji,köpek,sodyum meglümin,ozmotik basınç,tanı teknikleri
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler CAB, Ulakbim