Bir buzağıda karşılaşılan kalça çıkığının ligamentum sacrotuberale latum dan alınan greft ile sağaltımı
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Prof. Dr. Burhan ÖZBA
Simental ırkı, erkek, 3 günlük bir buzağıda sağ kalça ekleminde kraniodorsal luksasyon olgusuyla karşılaşıldı. Ventrodorsal radyografi alındıktan sonra, genel anestezi eşliğinde kaudal taraftan ekleme ulaşıldı. Ligamentum teres'in kaput femoris ucunun eklem kıkırdağı ile birlikte avulse olduğu gözlendi. Ligamentum sacrotuberale latum insertio yerinden bir miktar kemik doku ile birlikte kesilerek serbestleştirildi ve liganıentin orta kısmından kesilmesi ile 'elde edilen greft polyglactin 910 iplikle Ligamentum teres'e dikildi. Kaput femoristen trochanter major'a kadar matkapla bir-tünel açıldı. Liganıentin kemik ucuna yerleştirilen poly-dioxanon iplik yardımı ile ligament yeterli gerginlikte bu kanala çekildi. Kanalın trochanter majör tarafındaki ucu kortikal bir vida yardımı ile kanala tespit edildi. Operasyondan sonra 10. günden itibaren hayvanın normal hareketlerine izin verildi. Hayvan l ay süre ile izlenerek klinik ve radyolojik muayeneleri yapıldı. Bu sağaltımla buzağıda herhangi bir komplikasyon şekillenmeksizin tam bir iyileşme sağlandı.
çıkıklar,greft,buzağı,ligamentler,cerrahi işlemler,kalça
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale