Simental sığırlarda interdigital fibromanın elektroekstirpasyon ve İVREGAB ile sağaltımı
Prof. Dr. Alkan KAMİLOĞLU
Prof. Dr. Vedat BARAN
Prof. Dr. Burhan ÖZBA
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Çalışma materyalini 6 baş Simental ırkı süt sığırı oluşturdu. Altı olgudan 2'sinde sağ ön, 2'sinde sağ arka, 2'sinde ise her iki arka ayakta interdigital fibroma saptandı. Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra xylazin hydrochloride (HCl) ile sedasyonu izleyerek ilgili ayağa IVREGAB uygulandı ve hiperplastik kitle elektrokoterle ekstirpe edildi. Operasyon sonrası 10 gün süreyle ilgili ayaklar kuru pansumanla korundu. Postoperatif 3. günde tekrak IVREGAB uygulandı. Elektroekstirpasyon yapılan olguların 4'ünde iyileşme 18-20 günde tamamlanırken, bu olgularda topallık iyileşme süresince kademeli olarak ortadan kalktı. Her iki arka ayağında Umax bulunan olgu 25 gün içerisinde iyileşti. Olguların hiç birinde enfeksiyon ve nüks olayı gözlenmedi. IVREGAB eşliğinde yapılan elektrokoterle ekstirpasyon sırasında yeterli desensitizasyon sağlandığı gözlendi. Bu uygulamanın ayrıca, postoperatif sepsis önlemede oldukça etkili olduğu saptandı.
sığır,interdijital hiperpilazi,sığır ırkları,fibroma,ayak hastalıkları,operatif sağaltım,Simmental
Dergi Adı KAFKAS ÜNİV VET FAK DERG
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM, CAB