Bir buzağıda üçlü malformasyon Atrezia ani rektouretral fistül ve pygomelia
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Prof. Dr. Mete CİHAN
Emine Güngör
Bu makalede, atrezia ani, rektouretral fistül ve pelvik ekstremitelerin her birinin çift olarak şekillendiği (pygomelia) 1 günlük, Montafon ırkı erkek bir buzağıdaki bulgular değerlendirilmiştir. Olgunun 1 gün önce sezaryen ile dünyaya geldiği ve ilk gebeliği olan annenin operasyondan sonra öldüğü öğrenildi. Klinik muayenede anüsün kapalı olduğu ve rektumla bağlantılı uretral bir defektten mekonyum geldiği saptandı. Bununla birilkte, normal gelişen her iki arka bacağın medialinde iki ayrı bacağın şekillendiği belirlendi, inguinal bölgede simetrik olarak asılı bulunan her iki bacağın da hayvan yürütüldüğünde yürüyüşe katkıda bulunmaksızın gelişi güzel sallandığı görüldü. Radyolojik kontrolde, normal pelvisin yanında ayrı bir pelvik oluşumun varlığı ve fazla bacakların coxo-femoral eklemlerle bu yapıya bağlandığı görüldü. Spinal anestezi altında gerçekleştirilen operasyonla öncelikle kapalı olan anüste açıklık oluşturularak rektumun uretra ile olan bağlantısı kapatıldı. Bunu izleyerek fazla pelvik ekstremiteler ampute edilerek uzaklaştırıldı. Gerekli medikal desteğe rağmen operasyonun bitiminden bir süre sonra hayvan öldü. Kas-iskelet, üriner ve gastrointestinal sistemi kapsayan çoklu bir malformasyon şekillenen bu olgu, ilginç bir anomali olarak değerlendirilmiştir.
buzağı,bozuk oluşum,atrezi,fistül
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi