The Relationship Between the Prenatal Exposure to Terbinafine and Abnormal Skin Development in the Newborn Rats
Doç. Dr. İsmail CAN
Hüseyin Serhat İnalöz
Serap Sergül İnalöz Demir
Necmettin Kırtak
Ayhan Eralp
Jale Selli
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Gülname Fındık Güvendi
Çalışmamızda, gebelikte terbinafin kullanım güvenliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada deri gelişiminde makroskobik organ anomaliler, antropometrik ölçekler ve anormallikler açısından yeni doğan sıçanlarda prenatal terbinafin maruziyetinin teratojenik etkilerini araştırmak amacıyla tasarlandı. Dişi Wistar-albino sıçanları (250-300 g), rastgele olarak kontrol grubu (n=6, gebelik sırasında fizyolojik su), A grubu (n=6, 21 gün boyunca 20 mg/kg/gün terbinafin tedavisi), B grubu (n=6, 51 gün boyunca 20 mg/kg/gün terbinafin tedavisi) ve C gruplarına (n=6, 21 gün boyunca 60 mg/kg/gün terbinafin tedavisi) ayrıldı. Doğumdan sonra, her bir deney grubundan beş fare yavrusu intrakardiyak 10% formalin uygulaması yoluyla sakrifiye edildi. Deri biyopsileri karın bölgesinden elde edildi ve ışık mikroskobik analizi için hazırlandı. Hiperkeratoz, epidermal atrofi, düzensiz epidermal hücreler tüm terbinafin dozlarında gösterildi. Kıl foliküllerinde hasar grup B ve Cde gözlendi. Sonuç olarak, gebelik sırasında terbinafine maruziyet yeni doğan sıçanlarda deri anormallikleri ve büyüme geriliğine neden olabilir ve etkileri uygulama süresi ve doza bağlı olarak değişir.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 10-2015