Predicting Severe Sleep Apnea in Patients with Complaints: Pulse Oximetry and Body Mass Index
Rauf Oguzhan Kum
Kundi Fatma Sazak
Deniz Baklacı
Nurcan Yurtsever Kum
Doç. Dr. İsmail GÜLER
Yavuz Fuat Yılmaz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
Müge Özcan
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Polisomnografi (PSG) olanaklarının kısıtlı ol- duğu durumlarda, kolay erişilebilir ve uygulanabilir bir yöntem ile uygun hastaları uyku merkezlerine yönlen- dirmek faydalı olacaktır. Bu nedenle, PSG değerlen- dirmesinden önce bir tarama yönteminin kullanılması gereklidir. Bu çalışmanın amacı, PSG değerlendirmesi yapılmaksızın, hastaların vücut kitle indeksi (VKİ) ve nabız oksimetresi verileri kullanımının ağır tıkayıcı uyku apne sendromunu (TUAS) öngörmede yeterli olup olmadığını araştırmaktır. Yöntemler: Üçüncü basamak bir sağlık merkezine tanıklı apne, aşırı gündüz uykululuğu şikayetleri ile başvuran ve PSG yapılan toplam 956 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların ağır OSAS’ı olup olmadıkla- rını tahmin etmek için PSG (nabız oksimetresi dahil olmak üzere) ve VKİ verileri incelenerek kesme nok- taları belirlendi. Bulgular: Ağır OSAS varlığına göre, kesme noktaları VKİ için ≥31.7 kg/m 2 , minimum oksijen saturasyonu için (Min O 2 ) <81% ve oksijen saturasyonu %90'ın altında olan uyku süresi için ≥14.1 dakika idi (ST 90 ). VKİ ≥31.7 kg/m 2 , ST 90 ≥14.1 dakika ve Min O 2 ≤81 olan hastalarda ağır TUAS riski daha fazla bulundu (OR: 37.173; 95% CI: 22.465- 61.510, p=0.001). Her üç kesme puanı sağlandığında spe- sifite ve doğruluk sırasıyla %94.85 ve %72.49 idi. Sonuç: VKİ ve nabız oksimetre verilerinin bir araya getirilmesiyle elde edilen uygun kesme değerleri, ağır OUAS tahmininde doğru sonuçlar verebilir.
Sleep apnea,diagnosis,polysomnography,body mass index,pulse oximetry
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turk Otolarengoloji Arsivi/Turkish Archives of Otolaryngology