DİSFONİ İLE PREZENTE OLAN ERİŞKİN HASTADA DEVTİROGLOSSAL DUKTUS KİSTİ
Rauf Oguzhan Kum
Müge Özcan
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
Tiroglossal kanal kistlerinin larengeal uzanımı nadirrastlanılan bir durumdur. Erişkin hastada laringealuzanım gösteren tiroglossal kanal kisti olgusu sunuldu.Hastanın boynunun orta hattında, yaklaşık 6 cm çaplı,yutkunmakla vertikal hareket eden bir kitle saptandı.Kitlenin epiglotu posteriora doğru ittiği görüldü, bunedenle hava yolunun daraldığı tespit edildi. Kist, hyoidkemiğin korpusu ile birlikte çıkarıldı. Patoloji sonucutiroglossal duktus kisti olarak rapor edildi. Literatürbilgilerinin aksine hastada solunum sıkıntısı ve seskısıklığı şikayeti mevcuttu. Sonuç olarak, tiroglossalkanal kistinin erişkinlerde de görülebileceği göz önündebulundurulmalıdır. Larinksteki kitlelerde tiroglossalkanal kisti akılda tutulmalıdır. Bu nedenle larenksin diğerpatolojileri düşünülerek ayırıcı tanı yapılmalı, operasyonsonrası histopatolojik inceleme yapılmalıdır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı ENT Case
Basım Tarihi 10-2018