AN ANALYSIS OF THE BORSA ISTANBUL MANUFACTURING COMPANIES ON THE KEY AUDIT MATTERS
Doç. Dr. Alper TAZEGÜL
Kilit denetim konuları bağımsız denetim sürecine yakın zamanda dahil olan konulardan biri olup bağımsız denetim sürecini daha etkili kılmaya yönelik bir uygulama olarak kabul edilmektedir. Özellikle dünya genelinde yaşanan finansal krizler ve finansal işlemlerin doğası gereği karmaşık yapısı denetim sürecinde yeni arayışları ortaya çıkarmıştır. Bu kapsamda bağımsız denetim sürecinin daha verimli olması ve tarafların beklentilerini karşılayabilmesi için Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu (IAASB), “Kilit Denetim Konularının Bağımsız Denetçi Raporunda Bildirilmesi” (ISA 701) standardını yayımlamıştır. Bu standarda paralel olarak Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından kilit denetim konularının bağımsız denetçi raporunda bildirilmesi içeren bağımsız denetim standardı 701’i yayınlamıştır. Standardın yayınlanması ile denetim sürecinde kilit denetim konularının belirlenmesi ve raporlarda belirtilmesi süreci de başlamıştır. Söz konusu standardın yürürlüğe girdiği 2017 yılından itibaren bağımsız denetim firmalarınca oluşturulan denetim raporları (kilit denetim konuları) Borsa İstanbul İmalat sektörü özelinde daha önce yapılan akademik çalışmalardan farklı olarak üç yıllık bir süreç dahilinde analiz edilmiştir. Bu yönüyle çalışma hem kilit denetim konularının üç yıllık periyotta gelişim durumunu ele almış hem de firma bazında üç yıllık süreçte kilit denetim konularının bağımsız denetim raporlarındaki yıllar içerisindeki değişimini/dönüşümünü karşılaştırmalı olarak analiz etmiştir.
International Standards on Auditing.,Audit Report,Key Audit Matters
Dergi Adı KAFKAS ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DERGİSİ