EĞİTİMDE SOSYAL, ZİHİNSEL VE SÖZLÜ-YAZILI BİR AKTİVİTE: ARGÜMANTASYON.
Dr. Öğr. Üyesi Jale KALEMKUŞ
Şule Bayraktar
Giresun Üniversitesi, Türkiye
Sabahattin Çiftçi
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Türkiye
Günümüzdeki eğitim sistemleri geleneksel eğitimin aksine,öğrenme- öğretme sürecinde öğretmenin yerine öğrenciyi merkezealmaktadır. Öğretmenin öğrenciye öğrenmesi için rehberlik ettiği busüreçte öğrencinin daha aktif olması, bilgiyi sadece öğrenmekten ziyadebilgiye ulaşmasını gerekli hale getirmektedir. Dolayısı ile öğrenci ihtiyaçduyulan bilgiye ulaşma yollarını tanıma, ulaşmış olduğu bilgiyi önbilgileri ile karşılaştırma ve bir değerlendirme yapma imkanıbulmaktadır. Bu sayede öğrencinin daha aktif olduğu bu sürecinbilginin ötesinde beceriler kazandıracağı söylenebilir. 21. yüzyılbecerilerini edinen öğrencilerin, bilim insanlarının bilgiyi edinmedeyaşadığı süreçleri tecrübe etmeleri sağlanır. Öğrenciler öğrenmesürecinde araştırır, sorular sorar, deneyler tasarlar, gözlem yapar,ulaştığı bilgileri karşılaştırır, değerlendirir ve böylece bir sonuca ulaşır.Bu çalışmada, son yıllarda özellikle fen bilimleri eğitiminde dikkatçekmeye başlayan argümantasyona dayalı öğretimin farklı bağlamlardaortaya konulması amaçlanmıştır. Derleme türündeki bu çalışmada,öncelikle gerek yerli gerekse yabancı alanyazına dayalı olarak argümanve argümantasyona yönelik açıklamalar sunulmuş ve Toulmin’inargüman modeli tanıtılarak bu modelin sınırlılıkları da ele alınmıştır.Bu çalışma ile ayrıca, bir argümanın kalitesinin bağlı olduğu unsurlarailişkin bilgi verilmiş ve sonrasında da fen öğretiminde argümantasyonunyeri ve potansiyel katkıları incelenerek, sınıflarda argümantasyonuygulamalarının tercih edilmeme nedenleri sunulmuş, argümantasyonuygulamalarının öğretim ortamlarında uygulanabilmesi için ileri sürülen öneriler değerlendirilmiş ve öğretim süreci içerisindekullanılabilecek argümantasyon stratejileri açıklanmıştır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Studies
Dergi Grubu Q1
Basım Tarihi 08-2019
Doi Numarası 10.29228/TurkishStudies.23024
Makale Linki http://www.turkishstudies.net/files/turkishstudies/0799c445-adab-4e35-b4c2-2467248bcd3d.pdf
EĞİTİMDE SOSYAL, ZİHİNSEL VE SÖZLÜ-YAZILI BİR AKTİVİTE: ARGÜMANTASYON.