Dağ kumu yıkama suyunun içerdiği kil ve siltten ekonomikbir şekilde ayrılması
Prof. Dr. Jülide ERKMEN
Bu çalışma inşaat sektörünün vazgeçilmez ihtiyaçlarından biri olan kumun yıkanması sonucu oluşan yıkama suyunun oluşturduğu akarsu kirliliğini azaltmak amacıyla yapılmıştır. Dağ kumunun yıkanması sonucu kil ve kum ile kirlenen suyun kademeli kavuzlarda dinlendirilmesi sonucu içerisindeki kil kumun büyük oranda temizlendiği görülmüştür. Yapılan analizler sonucunda 4 gün boyunca 10mx20m’lik kademeli dört havuzda dinlendirilen suyun içerisindeki katı madde miktarının %15,28’den % 0,5’e kadar düştüğü görülmüştür. Çevre kirliliğine sebep olan çok fazla katı madde içeren yıkama suyu büyük oranda temizlenerek tortum çayına verilmiştir.
Dergi Adı Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi
Basım Tarihi 07-2017