Kızıl tilkilerde (Vulpes vulpes) testis, penis ve prostat’ın arteriyel vaskülarizasyonu, makroanatomik ve histolojik yapısı
Doç. Dr. Gülseren KIRBAŞ DOĞAN
Doç. Dr. Semine DALGA
Doç. Dr. Yalçın AKBULUT
Prof. Dr. Kadir ASLAN
Hasan Asker
Uşak Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ebru KARADAĞ SARI
Bu çalışmanın amacı kızıl tilkilerde testis, penis ve prostat’ın arteriyel vaskularizasyonu, makroanatomik ve histolojik yapısını incelemektir. Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma ve Kurtarma Merkezi’nden 5 adet erkek kızıl tilki temin edildi. Testis, penis ve prostat’ı besleyen arterler diseke edildi. Bu organların ortalama uzunluğu, genişliği, ağırlığı ölçüldü. Testis, penis ve prostat’ın anatomik özellikleri değerlendirildikten doku örneklerine standart histolojik prosedür uygulanarak parafinde bloklandı. İnternal iliac arter, daha kalın dorsal’e yönelen caudal gluteal arter ve daha ince ventral’e yönelen internal pudendal arter olarak ikiye ayrılıyordu. A. testicularis’ler L5 hizasında abdominal aorta’nın iki tarafından asimetrik olarak ayrılıyordu. Spermatik kanal boyunca seyredip testislerde sonlanıyordu. Sunulan çalışmanın bulgularının kızıl tilkiler ve carnivorlarda yapılacak olan suni tohumlama, kastrasyon, prostat ve ürolithiasis operasyonlarına katkıda bulunacağına inanmaktayız.
Kızıl tilki,penis,histoloji,anatomi,prostat bezi,testis
Dergi Adı Kocatepe Veterinary Journal